post-image

อาจารย์ อก.มช. ร่วมเป็นที่ปรึกษา คว้ารางวัลอันดับที่ 2 ในการประกวดนวัตกรรม Innovation contest 2024

คณะอุตสาหกรรมเกษตร มหาวิทยาลัยเชียงใหม่ ขอแสดงความยินดี รศ.ดร. สุพัตรา กาญจนประทุม อาจารย์ประจำคณะอุตสาหกรรมเกษตร มช. และทีม นักศึกษาของคณะเทคโนโลยี มหาวิทยาลัยขอนแก่น
ที่ได้นำผลิตภัณฑ์เข้าร่วม Pitching ในการประกวดนวัตกรรม Innovation contest 2024 ระดับมหาวิทยาลัย ซึ่งจัดโดย คณะเทคโนโลยี มหาวิทยาลัยขอนแก่น ณ ห้องเฟื่องฟ้า คณะเทคโนโลยี มหาวิทยาลัยขอนแก่น ในวันที่ 3 ตุลาคม 2567 ซึ่งได้รางวัลอันดับ 2

กับชื่อผลิตภัณฑ์ Care Cal เป็นโยเกิร์ตพืชโปรตีนสูงเสริมแคลเซียม จากไบโอแคลเซียมกระดูกปลา

เป็นแหล่งของจุลินทรีย์ชนิดดี มีโปรตีนจากพืชสูง และมีเสริมไบโอแคลเซียมที่มีความสามารถในการดูดซึมในระบบทางเดินอาหารที่ดี

เป็นผลงานวิจัยร่วมระหว่าง 3 มหาวิทยาลัยคือ ม.เชียงใหม่ ม.ขอนแก่น และ ม.แม่โจ้ ซึ่งได้จดอนุสิทธิบัตรร่วมกันเป็นที่เรียบร้อย และจะนำมาต่อยอดเพื่อขยับเข้าสู่รูปแบบสินค้า Commercial

โดยมี รศ.ดร. สุพัตรา กาญจนประทุม, ผศ.ดร. กันติยา เพชรสง และ ผศ.ดร. ธีระพล เสนพันธุ์ เป็นทีมอาจารย์ที่ปรึกษา

The Faculty of Agro-Industry, Chiang Mai University, extends its congratulations to Assoc. Prof. Dr. Supatra Karnjanapratum, a faculty member of the Faculty of Agro-Industry, Chiang Mai University, and the student team from the Faculty of Technology, Khon Kaen University, for winning 2nd place in the Innovation Contest 2024 at the university level.

The contest was organized by the Faculty of Technology, Khon Kaen University, and took place at Fuengfah Room, Faculty of Technology, Khon Kaen University, on October 3, 2024. The team presented their product, *Care Cal*, a high-protein, plant-based yogurt fortified with bio-calcium derived from fish bones.

This product is a source of beneficial probiotics, high in plant protein, and enriched with bio-calcium, which has excellent absorption capabilities in the digestive system.

The research is a collaboration between three universities: Chiang Mai University, Khon Kaen University, and Maejo University. The innovation has been jointly patented, and there are plans to further develop it into a commercial product.

The advisory team includes Assoc. Prof. Dr. Supatra Karnjanapratum, Asst. Prof. Dr. Kantiya Petsong, and Asst. Prof. Dr. Teerapon Senaphan.