แนะนำงานวิจัย 2024-017 ผงสกัดใบชะครามกับการต่อยอดสู่ฟิล์มชีวภาพ
ฟิล์มเจลาตินผสมผงสกัดใบชะครามที่ผ่านการสกัดด้วยอัลตราซาวด์ในเอทานอล สามารถต้านอนุมูลอิสระและป้องกันแสง UV ได้ดีขึ้น ซึ่งฟิล์มนี้เป็นทางเลือกที่เป็นมิตรกับสิ่งแวดล้อมสำหรับใช้เป็นบรรจุภัณฑ์ที่ย่อยสลายได้ การวิจัยนี้ ศึกษาผลกระทบของตัวทำละลาย (น้ำหรือเอทานอล) และสภาวะการสกัดด้วยคลื่นเสียงอัลตราซาวด์ ที่แตกต่างกัน ต่อคุณสมบัติทางกายภาพและการทำงานของผงสกัดใบชะครามที่ผ่านการกำจัดคลอโรฟิลล์ (DCKLEP) ซึ่งพบว่ากระบวนการสกัดที่ใช้ Ultrasound power 60% เป็นเวลา 30 นาที ให้กิจกรรมต้านอนุมูลอิสระสูงที่สุด นอกจากนี้การเพิ่มความเข้มข้นของ DCKLEP ยังทำให้ฟิล์มเจลาตินมีความหนา คุณสมบัติทางกล ความร้อน การป้องกันแสง และกิจกรรมต้านอนุมูลอิสระดีขึ้น
Gelatin films incorporated with Cha-Kram leaf extract powder (obtained via ultrasound-assisted extraction in ethanol) demonstrated enhanced antioxidant activity and UV protection. These films present an eco-friendly alternative for biodegradable packaging. This study investigated the effects of solvent type (water or ethanol) and varying ultrasound-assisted extraction conditions on the physical and functional properties of dechlorophyllized Cha-Kram leaf extract powder (DCKLEP). The results revealed that extraction using 60% ultrasonic power for 30 minutes yielded the highest antioxidant activity. Furthermore, increasing the concentration of DCKLEP improved the gelatin film’s thickness, mechanical properties, thermal stability, UV-blocking ability, and antioxidant activity.
Topic: Characterization of Cha-Kram leaf extract powder using ultrasound-assisted extraction and its application in gelatin-based film as biodegradable active film
Authors: Kumnerdsiri, P.| Sanprasert, S.| Praiboon, J.| Seubsai, A.| Sirisarn, W.| Pongsetkul, J.| Harnkarnsujarit, N.| Rawdkuen, S.| Karnjanapratum, S.| Sai-Ut, S.|Kingwascharapong, P.
Abstract:
Poor management of plastic waste leads to environmental pollution, a problem that has been tackled by introducing biodegradable plastic containing bioactive compounds, as an alternative to traditional plastics. This research investigated the effects of different solvents (water or ethanol) and ultrasonic extraction conditions (ultrasonic power: 30 %, 60 %, or 90 %; extraction times: 15 or 30 min) on the physical and functional properties of dechlorophylled Cha-Kram leaf extract powder (DCKLEP). The highest antioxidant activities were extracted using 60 % ultrasonic power and 30 min of extraction time (60 % DCKLEP-alc 30 min). In addition, the effects of different concentrations of 60 % DCKLEP-alc 30 min (0, 0.375, 0.75, 1.5, or 3 %) on the attributes of gelatin films were evaluated. The results indicated that increasing the 60 % DCKLEP-alc 30 min concentration significantly (p < 0.05) enhanced the thickness, mechanical and thermal properties, light barrier properties, and antioxidant activities of the film. The structure of the film was modified due to the interactions between gelatin and 60 % DCKLEP-alc 30 min, as confirmed using FTIR analysis. The antioxidant activities and UV–visible light barrier property were improved by increasing the 60 % DCKLEP-alc 30 min concentration in the film. Thus, gelatin film containing 60 % DCKLEP-alc 30 min could potentially serve as an environmental-friendly, active film.
Keywords: Active packaging; Biodegradable film; Film properties; Gelatin-based film; Suaeda maritima; Ultrasound-assisted extraction
View at publisher: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666833524001254?via%3Dihub