post-image

ร่วมออกบูธ นวัตกรรมอาหารสร้างคุณค่าตอบโจทย์อนาคต ภายในงาน 60 ปี มช. รวมพลังเพื่อการพัฒนาอย่างยั่งยืน

ทีมวิจัยจากคณะอุตสาหกรรมเกษตร นำโดย รองศาสตราจารย์ ดร.นิรมล อุตมอ่าง รองคณบดี ร่วมเปิดตัวผลงานวิจัยและผลิตภัณฑ์อาหารเพื่อสุขภาพในงาน “60 ปี มช. รวมพลังเพื่อการพัฒนาอย่างยั่งยืน” ภายใต้บูธ “นวัตกรรมอาหารสร้างคุณค่าตอบโจทย์อนาคต” ที่เน้นการสร้างสรรค์ผลิตภัณฑ์ตอบโจทย์คนรักสุขภาพ เช่น

  • เครื่องดื่มข้าวหอมนิลเข้มข้นเสริมโปรตีนไฮโดรไลเสต สำหรับผู้สูงอายุ
  • โปรตีนไฮโดรไลเสตจากรำข้าวหอมมะลิ ช่วยลดน้ำตาลในเลือดและเสริมการทำงานของสมอง
  • เครื่องดื่มพีชชนิดชงละลาย มีสารสกัดเสริมฤทธิ์กันของชาเขียวและขมิ้นชัน ช่วยต้านมะเร็งลำไส้ รสชาติดื่มง่าย
  • กระบวนการผลิตข้าว Low GI ด้วยเทคโนโลยีอินฟราเรด ลดค่าดัชนีน้ำตาล เหมาะสำหรับผู้ควบคุมน้ำตาล
  • สารสกัดข้าวก่ำผสมชาเขียว เสริมฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระและช่วยชะลอวัย

รวมถึงการต่อยอดงานวิจัยสู่ผลิตภัณฑ์ชุมชน อาทิ โครงการพัฒนาผลิตภัณฑ์อาหารในชุมชนไทลื้อ ต.ลวงเหนือ อ.ดอยสะเก็ด จ.เชียงใหม่ ซึ่งมี ผู้ช่วยศาสตราจารย์ ดร.ภัทวรา ปฐมรังษิยังกุล อาจารย์ประจำสาขาวิชาวิศวกรรมอาหาร เป็นหัวหน้าโครงการ ได้ร่วมพัฒนาผลิตภัณฑ์
  • ข้าวควบลื้อเมืองลวง
  • ผงปรุงรสจากถั่วเหลือง No MSG

และการพัฒนาต่อยอดสู่เชิงพาณิชย์ให้กับภาคเอกชน (Tech to market) ได้แก่ ผลิตภัณฑ์เส้นบะหมี่โปรตีนสูงจากพืช สำหรับ บริษัท อีส อัพ ฟูด จำกัด โดยมี 
ผู้ช่วยศาสตราจารย์ ดร.ปวาลี ชมภูรัตน์ ธฤติธนเกียรติ์ ผู้ช่วยคณบดี เป็นนักวิจัย

นอกจากนี้ ภายในบูธยังมีกิจกรรมการทดลองชิม และสอบถามความคิดเห็นของผู้บริโภค เพื่อการพัฒนาต่อยอดผลงานวิจัยสู่เชิงพาณิชย์ โดยมีผู้สนใจและร่วมทดสอบชิมเป็นจำนวนมาก ทั้งจากหน่วยงานต่างๆ เช่น NIA, บพข, SMEs, ผู้ประกอบการ และผู้ร่วมงาน


โดยผลิตภัณฑ์ทั้งหมดได้ผ่านการวิจัยและทดสอบความปลอดภัย และใช้เทคโนโลยีการผลิตที่เป็นมิตรต่อสิ่งแวดล้อม สะท้อนความมุ่งมั่นของคณะอุตสาหกรรมเกษตร ในการก้าวสู่ผู้นำด้านอาหารเพื่อสุขภาพในระดับสากล

-

A research team from the Faculty of Agro-Industry, led by Associate Professor Dr.Niramon Utama-ang, Associate Dean, unveiled their research and health food products at the event “60 Years of CMU: Joining Forces for Sustainable Development.” Presented under the booth titled “Food Innovations Creating Value for the Future,” the showcase highlighted products designed to meet the needs of health-conscious individuals, such as:

  • Concentrated black jasmine rice drink enriched with hydrolyzed protein for the elderly
  • Hydrolyzed protein from jasmine rice bran that helps lower blood sugar levels and enhances brain function
  • Peach-flavored instant drink with green tea and turmeric extract for anti-colon cancer benefits, offering a pleasant taste
  • Low-GI rice production process using infrared technology to reduce glycemic index levels, ideal for sugar control
  • Black rice extract combined with green tea, providing antioxidant benefits and anti-aging properties

Additionally, the research has been extended to community-based products, such as the food product development project in the Tai Lue community, Luang Nuea Sub-district, Doi Saket District, Chiang Mai Province. This project, led by Assistant Professor Dr.Pattavara Pathomrungsiyonggul, a faculty member in the Department of Food Engineering, developed products like:

  • "Kua Lue Rice" from Muang Luang
  • Soy-based seasoning powder with no MSG

And the development and commercialization (Tech to Market) of plant-based high-protein noodle product for East Up Food Co., Ltd., led by Assistant Professor Dr. Pavalee Chompoorat Tridtitanakiat, Assistant Dean, as the principal researcher.

The booth also featured consumer tasting sessions and feedback collection activities to further develop the research for commercialization. The event attracted significant interest and participation from various groups, including organizations such as NIA, PMU-B, SMEs, entrepreneurs, and attendees.

All the showcased products have undergone research, safety testing, and environmentally friendly production processes. This reflects the Faculty of Agro-Industry’s dedication to becoming a global leader in health food innovation