post-image

แนะนำงานวิจัย 2024-030 ลำไส้ดี ด้วยช็อกโกแลตโปรไบโอติก

การได้รับสารอาหารที่น้อยกว่ามาตรฐาน RDA เป็นหนึ่งในปัจจัยที่ส่งผลต่อภาวะโภชนาการต่ำในเด็ก ผลของการศึกษาการบริโภคช็อกโกแลตโปรไบโอติกที่มีเชื้อ Lactobacillus plantarum Dad-13 ในเด็กที่มีภาวะขาดสารอาหาร ในเมือง Lombok ประเทศอินโดนีเซีย เป็นเวลา 3 เดือน พบว่า ไม่ได้ส่งผลอย่างมีนัยสำคัญต่อน้ำหนัก ส่วนสูง BMI กรดไขมันสายสั้น (SCFA) และคุณภาพอุจจาระของเด็กที่มีภาวะโภชนาการต่ำ อย่างไรก็ตาม การบริโภคช็อกโกแลตโปรไบโอติกช่วยเพิ่มปริมาณจุลินทรีย์ที่มีประโยชน์ในลำไส้ เช่น Bacteroidetes และ Bifidobacterium ได้ในทางที่ดีขึ้น

Inadequate nutrient intake below the RDA standard is one of the factors contributing to malnutrition in children. A study on the consumption of probiotic chocolate containing Lactobacillus plantarum Dad-13 by malnourished children in Lombok, Indonesia, over a period of three months revealed that it did not significantly affect weight, height, BMI, short-chain fatty acids (SCFA), or fecal quality. However, the consumption of probiotic chocolate positively increased the abundance of beneficial gut microbiota, such as Bacteroidetes and Bifidobacterium.

Topic:
Probiotic Chocolate Containing Lactobacillus plantarum Dad-13 Alters the Gut Microbiota Composition of Undernourished Children in Lombok: A Randomized Double-Blind Trial

Authors: Rahayu, E.S.| Yoga, W.K.| Komalasari, H.| Mariyatun, M.| Yuda, W.A.| Manurung, N.E.P.| Hasan, P.N.| Suharman, S.| Pamungkaningtyas, F.H.| Nurfiana, D.A.| Pramesi, P.C.| Gatya, M.| Therdtatha, P.| Nakayama, J.| Juffrie, M.| Djaafar, T.F.| Marwati, T.| Utami, T.

Abstract: 
The present study investigated the ingestion effect of chocolate probiotic containing Lactobacillus plantarum Dad-13 in undernourished children. A 100-day observation was conducted on undernourished children in Lombok, who were divided into probiotic (n = 28) and placebo (n = 28) groups. Fecal sampling was performed on the 10th and 100th days and further analyzed for gut microbiota composition, short-chain fatty acid (SCFA), and fecal pH. A significant difference was found in the diversity index, fecal pH, and several microbiotas at the phylum and genus levels. At the phylum level, Bacteroidetes was significantly higher in the probiotic group, and a higher relative abundance (RA) of Firmicutes was found in the placebo group. At the genus level, significant differences were observed in some bacteria, such as Bifidobacterium and Prevotella. Therefore, it can be concluded that the probiotic intervention in this study resulted in changes of gut microbiota diversity and fecal pH.

Keywords:
probiotic; chocolate; Lactobacillus

View at publisher: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1155/2024/9493797