post-image

แนะนำงานวิจัย 2024-032 สาหร่ายเตา คุณค่าสารอาหารและเสน่ห์แห่งรสสัมผัส

การวิเคราะห์องค์ประกอบทางเคมีของสาหร่ายเตา Spirogyra neglecta (Hassall) Kützing จากจังหวัดแพร่ ประเทศไทย พบว่า มีศักยภาพที่จะเป็นส่วนผสมที่มีคุณค่าทางโภชนาการสูงในอุตสาหกรรมอาหารและผลิตภัณฑ์เสริมอาหาร (Nutraceutical Industry) นอกจากนี้ ยังได้พัฒนาโปรไฟล์ทางประสาทสัมผัส (Sensory Profile) ที่มีคำบรรยายทั้งหมด 17 ลักษณะ ได้แก่ สีเขียว, ความเงา, ลักษณะเป็นเส้นใย, กลิ่น (เช่น กลิ่นสาหร่าย, กลิ่นหญ้า, กลิ่นคาวปลา, และกลิ่นดิน), รสชาติ (เช่น รสสาหร่าย, รสหญ้า, รสคาวปลา, และรสดิน), รสหวาน, รสขม, เนื้อสัมผัส (ความเป็นเส้นใยและความนุ่ม), ความรู้สึกในปาก (การเคลือบทั่วปาก), และรสหลังกลืน (รสฝาด) ซึ่งช่วยในการอธิบายถึงคุณภาพทางประสาทสัมผัสของสาหร่ายชนิดนี้ได้อย่างละเอียดมากยิ่งขึ้น

The chemical composition analysis of Spirogyra neglecta (Hassall) Kützing, a type of algae collected from Phrae province, Thailand, revealed its potential as a high-nutritional-value ingredient for the food and nutraceutical industries. Additionally, a sensory profile consisting of 17 descriptors was developed, including green color, glossiness, filamentous structure, aroma (such as algae, grassy, fishy, and earthy), flavor (such as algae, grassy, fishy, and earthy), sweetness, bitterness, texture (fibrousness and softness), mouthfeel (entire mouth-coating), and aftertaste (astringent). These descriptors provide a detailed characterization of the sensory quality of this algae.


Topic:
Chemical composition and sensory profile of Spirogyra neglecta (Hassall) Kützing

Authors: Sriwattana, S.| Chokumnoyporn, N.| Brennan, C.| Prinyawiwatkul, W.

Abstract: 
The proximate composition, selected amino acid composition, and chemical constituents of Spirogyra neglecta (Hassall) Kützing, a freshwater algae collected from Phrae province, Thailand was investigated. It was found to be a good source of protein (29.42% dry wt. basis) and fibre (6.70% dry wt. basis). The total amino acid content was 2611.85 mg/100 g edible. The chemical constituents were characterised by GC–MS, which demonstrated that it contained phytol (62.10%), ethyl 5,8,11,14,17-icosapentaenoate (8.55%) among others. Based on its chemical composition results, it could serve as a potential ingredient with high nutritional values in the food and nutraceutical industry. Furthermore, the descriptive sensory profile consisting of 17 descriptors, namely, green colour, glossy, filamentous, aroma (algae, grassy, fishy, and earthy), flavour (algae, grassy, fishy, and earthy), sweet, bitter, and texture (fibrousness and softness), mouthfeel (entire mouth-coating), and aftertaste (astringent), were successfully developed to allow characterisation of the sensory quality of this algae. 

Keywords:
Amino acid profile; chemical composition; freshwater algae; sensory profile; Spirogyra sp

View at publisher: https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/ijfs.17576