post-image

แนะนำงานวิจัย 2024-037 ต้านอักเสบ เสริมสุขภาพด้วย สารสกัดชาเขียว-ข้าวสีนิล

จากการศึกษาการผสมสารสกัดจากชาเขียว (GTE) และข้าวดำ (BRE) พร้อมกระบวนการกักเก็บสารร่วมกัน พบว่าสัดส่วน GTE ต่อ BRE ที่ 2:1 ในน้ำกรดซิตริกที่ pH 6 ให้ฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระสูงสุด และมีผลเสริมฤทธิ์กันได้ดี นอกจากนี้ ยังมีฤทธิ์ต้านการอักเสบ ช่วยกระตุ้นเอนไซม์ Sirtuin 1 และยับยั้งโปรตีน NF-κB ในเซลล์เม็ดเลือดขาวแมคโครฟาจ (RAW 264.7) ได้อย่างมีประสิทธิภาพ นอกจากนี้ ยังพัฒนาผงกักเก็บสารแบบอิมัลชันสองชั้น (CEP) ที่มีโพลีฟีนอลสูง ด้วยกระบวนการทำแห้งแบบแช่เยือกแข็ง ซึ่งอาจนำไปใช้เป็นสารประกอบในอาหารฟังก์ชันเพื่อส่งเสริมสุขภาพได้

A study on the combination of green tea extract (GTE) and black rice extract (BRE), along with a co-encapsulation process, found that the optimal ratio of GTE to BRE at 2:1 in citric acid solution at pH 6 exhibited the highest antioxidant activity and synergistic effects. Additionally, the mixture demonstrated significant anti-inflammatory properties by stimulating the Sirtuin 1 enzyme and inhibiting the NF-κB protein in macrophage white blood cells (RAW 264.7). Furthermore, a high-polyphenol double-layer emulsion (CEP) powder was developed using freeze-drying technology, which may serve as a functional food ingredient for health promotion.


Topic:
Co-extract of green tea and black rice: incremental effect of antioxidant and anti-inflammatory properties and their freeze-dried double emulsion encapsulated powder

Authors: Salee, N.| Chaiyana, W.| Anuchapreeda, S.| Neimkhum, W.| Naruenartwongsakul, S.| Chaisan, W.| Utama-ang, N.

Abstract: 
The study explored the combination effect between of green tea extract (GTE) and black rice extract (BRE) and the encapsulation process of the co-extract. A 2:1 (w/w) ratio of GTE to BRE in citric aqueous solution at pH 6 showed the highest antioxidant activity (IC50 = 0.306 mg mL−1) with the strongest incremental effect (combination index = 0.547). It exhibited potent anti-inflammatory effects, with sirtuin 1 enzyme-stimulating activity (28.593 of fluorescent intensity) and NF-κB protein suppression in RAW 264.7 macrophages (57.76% at 100 μg mL−1). Freeze-dried double emulsion encapsulated powder (CEP) with the highest encapsulation efficiency (73.38%) and total polyphenol content (218.28 mg GAE g−1) was prepared using a lecithin to O phase ratio of 2:25 (w/w) and a chitosan-carboxymethyl cellulose to W1/O emulsion phase ratio of 1:1 (w/w). Our findings suggest utilising CEP as a compound in functional food by contributing to improved health and well-being. 

Keywords:
Anti-inflammatory; antioxidant activity; black rice; combination effect; double emulsion; encapsulation; green tea; sirtuin 1 enzyme stimulating

View at publisher: https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/ijfs.17520



#เทคโนโลยีชีวภาพ #เทคโนโลยีการบรรจุ #เทคโนโลยีผลิตภัณฑ์ทางทะเล #เทคโนโลยีการพัฒนาผลิตภัณฑ์ #วิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีการอาหาร #อุตสาหกรรมเกษตร #มหาวิทยาลัยเชียงใหม่ #agrocmu #CMU