post-image

แนะนำงานวิจัย 2024-045: สารโพรไซยานิดินจากเมล็ดถั่วแระญี่ปุ่น ส่วนผสมฟังก์ชั่นในผลิตภัณฑ์บำรุงผิว

การศึกษาการสกัดสารโพรไซยานิดินจากเมล็ดถั่วแระญี่ปุ่นซึ่งมีฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระสูง ด้วยเทคนิคการสกัดด้วยคลื่นเสียงความถี่สูง (UAE) พบว่าที่อุณหภูมิ 15°C ระยะเวลาสกัด 20 นาที ให้สารออกฤทธิ์ทางชีวภาพสูงสุดที่ความเข้มข้น 10 มก./มล. สามารถยับยั้งเอนไซม์ไทโรซิเนสได้มากกว่า 60% นอกจากนี้ การทดสอบความเป็นพิษต่อเซลล์ผิวหนังมนุษย์พบว่าสารสกัดไม่มีพิษและยังช่วยกระตุ้นการเจริญเติบโตของเซลล์ เมื่อเก็บสารสกัดในรูปผงที่อุณหภูมิ 25°C นาน 12 สัปดาห์ ยังคงรักษาสารออกฤทธิ์ได้มากกว่า 80% และเมื่อนำไปพัฒนาเป็นส่วนผสมในเซรั่มบำรุงผิว พบว่าผลิตภัณฑ์มีเสถียรภาพสูงเมื่อเก็บที่ 4°C แสดงให้เห็นถึงศักยภาพของสารสกัดจากถั่วแระญี่ปุ่นในการพัฒนาเป็นผลิตภัณฑ์เครื่องสำอางเพื่อผิวขาวชะลอวัยได้อย่างมีประสิทธิภาพ

A study on the extraction of procyanidin from green soybean seeds, known for its high antioxidant activity, was conducted using ultrasound-assisted extraction (UAE). The optimal extraction conditions were found at 15°C for 20 minutes, yielding the highest bioactive compound concentration at 10 mg/mL. The extract demonstrated over 60% tyrosinase inhibition, indicating potential skin-brightening effects. Furthermore, cytotoxicity tests on human skin cells confirmed that the extract was non-toxic and even promoted cell growth. When stored as a powder at 25°C for 12 weeks, more than 80% of the bioactive compounds remained stable. Additionally, when formulated into a skincare serum, the product exhibited stability at 4°C. These findings highlight the potential of green soybean seed extract as an effective ingredient for developing cosmetic products aimed at skin brightening


Topic:
Tyrosinase Inhibitory Activity of Crude Procyanidin Extract from Green Soybean Seed and the Stability of Bioactive Compounds in an Anti-Aging Skin Care Formulation

Authors: Pohntadavit, K.| Duangmano, S.| Osiriphan, M.| Leksawasdi, N.| Techapun, C.| Sumonsiri, N.| Sommano, S.R.| Rachtanapun, P.| Nunta, R.| Khemacheewakul, J.

Abstract: 
Green soybean (Glycine max L.) seed contains a high procyanidin content and high antioxidant activity. Moreover, ultrasound-assisted extraction (UAE) has proved to be advantageous in providing high extraction efficiency. Hence, this study aimed to extract procyanidins from green soybean seeds (GSSs) using UAE. This study also evaluated the inhibitory activities of tyrosinase and the cytotoxic effects of crude procyanidin extract. The extract exhibited maximum levels of bioactive components and antioxidant capacity when subjected to a temperature of 15 °C and an extraction time of 20 min. The crude procyanidin extract at a concentration of 10 mg/mL inhibited the tyrosinase enzyme by more than 60%, and the half-maximal inhibitory concentration (IC50) value obtained for the extract was 6.85 ± 0.81 mg/mL. This result was much greater than the IC50 value obtained for kojic acid (0.089 ± 0.08 mg/mL), which was used as a positive control. For the cytotoxicity assessment, the results indicated that the crude procyanidin extract showed no cytotoxicity and actually stimulated the growth of human skin fibroblast cells. More than 80% of the bioactive compounds (total phenolic content (TPC), total flavonoid content (TFC), procyanidin content (PC)) and antioxidant activities (DPPH and FRAP) of the crude extract powder were retained at 38.68 ± 0.01 mg GAE/g, 16.07 ± 0.01 mg CAE/g, 9.24 ± 0.01 mg PC/g, 359.8 ± 0.72 μM Trolox eq/g, and 1640 ± 2.86 μM Trolox eq/g, respectively, after 12 weeks of storage at 25 °C. The crude procyanidin extract powder was then included in a facial serum formulation and tested for pH value and physical evaluation. The stability of the crude procyanidin extract facial serum was shown to be greater for bioactive compounds and antioxidant activity when stored at a temperature of 4 °C than when stored at a temperature of 25 °C. These results suggest that the GSS extracts obtained via ultrasonication show promise for use in cosmeceutical formulations for whitening skincare products. 

Keywords: 
cell toxicityfacial serumgreen soybeanprocyanidintyrosinaseultrasonic extraction

View at publisher: https://www.mdpi.com/2079-9284/11/5/178



#เทคโนโลยีชีวภาพ #เทคโนโลยีการบรรจุ #เทคโนโลยีผลิตภัณฑ์ทางทะเล #เทคโนโลยีการพัฒนาผลิตภัณฑ์ #วิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีการอาหาร #อุตสาหกรรมเกษตร #มหาวิทยาลัยเชียงใหม่ #agrocmu #CMU