post-image

แนะนำงานวิจัย 2024-046: การฆ่าเชื้อจุลินทรีย์ก่อโรคในอุตสาหกรรมอาหารด้วยน้ำที่กระตุ้นด้วยพลาสม่าร่วมกับเทคโนโลยีเสริมขั้นสูง

การใช้น้ำที่กระตุ้นด้วยพลาสม่า (PAW) ร่วมกับเทคโนโลยีเสริมขั้นสูง เช่น ไมโคร/นาโนบับเบิล (MNB), รังสีอัลตราไวโอเลต (UV), และคลื่นอัลตราซาวด์ (US) เพื่อเพิ่มประสิทธิภาพการฆ่าเชื้อในอาหาร โดยใช้เทคนิคออกแบบการทดลอง (DOE) วิเคราะห์ปัจจัยที่ส่งผลต่อการลดเชื้อ Staphylococcus aureus (S. aureus) พบว่าระยะเวลาของ MNB, UV และปฏิสัมพันธ์ระหว่าง MNB กับ UV มีผลอย่างมีนัยสำคัญ งานวิจัยนี้สรุปว่าการประยุกต์ใช้ PAW กับเทคโนโลยีเสริมขั้นสูง สามารถเพิ่มประสิทธิภาพการฆ่าเชื้อในอุตสาหกรรมอาหาร และอาจใช้กับเชื้อก่อโรคชนิดอื่นได้ในอนาคต

This study explores the use of plasma-activated water (PAW) combined with complementary technologies such as micro/nanobubbles (MNB), ultraviolet (UV) radiation, and ultrasound (US) to enhance microbial inactivation in food. A design of experiments (DOE) approach was employed to analyze factors affecting the reduction of Staphylococcus aureus (S. aureus). The results indicated that the duration of MNB exposure, UV treatment, and the interaction between MNB and UV had significant effects on bacterial reduction. This study concludes that integrating PAW with additional technologies enhances sterilization efficiency in the food industry and could potentially be applied to other foodborne pathogens in the future.

Topic: Combating foodborne pathogens: Efficacy of plasma-activated water with supplementary methods for Staphylococcus aureus eradication on chicken, and beef

Authors: Moonsub, K.| Seesuriyachan, P.| Boonyawan, D.| Rachtanapun, P.| Sawangrat, C.| Opassuwan, T.| Wattanutchariya, W.


Abstract: 

The research study suggested using plasma-activated water (PAW) along with auxiliary technologies, such as micro/nanobubbles (MNB), ultraviolet (UV) photolysis, and ultrasonication (US), to increase the effectiveness of sterilization. By using Factorial Design of Experiments (DOE) techniques, the characteristics and optimal production that contributed to disinfecting pathogens were assessed. Analysis revealed that Staphylococcus aureus (S. aureus) infection rate was most significantly influenced by factors including duration of MNB, UV, and the interaction term between MNB*UV. The optimal conditions for S. aureus reduction in chicken and beef of 8.41 and 8.20 log10 CFU/ml, respectively, which were found when PAW was combined with UV and US for 20 min of treatment. This study arrives to the conclusion that combining PAW with appropriate supplementary technologies increased efficiency and enhance disinfection effectiveness in chicken and beef which could be implemented for another alternative pathogen inactivation in food industry.

Keywords: Disinfection; Foodborne pathogens; Microbubbles/Nanobubbles; Plasma technology; Plasma-activated water; Ultrasonication; Ultraviolet


View at publisher:  
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2590157524007788?via%3Dihub



#เทคโนโลยีชีวภาพ #เทคโนโลยีการบรรจุ #เทคโนโลยีผลิตภัณฑ์ทางทะเล #เทคโนโลยีการพัฒนาผลิตภัณฑ์ #วิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีการอาหาร #อุตสาหกรรมเกษตร #มหาวิทยาลัยเชียงใหม่ #agrocmu #CMU